HTML

Karinthy 90

Bejárás a Karinthy Színházba a művészbejárón keresztül avagy egy budai színház színes-szagos világa a színfalak előtt és mögött.

Karinthy Színház a Facebookon

Friss topikok

Linkblog

2011.08.02. 19:14 Jada

1983 - Egy kicsi ebből is, egy kicsi abból is

Paradicsom és virágeső is jutott a Karinthy Színház második évadára

Az akkor még Hököm Színpad néven működő, későbbi Karinthy Színház bemutatkozó előadásaival aratott sikerek után a második évben jócskán kijutott paradicsomdobálásból és virágesőből is. Az 1983 májusában bemutatott, az évszázad legnagyobb színházi bukásaként aposztrofált focidarab hatalmas csinnadrattával távozott a színházi életből. Végh Antal akkori sikerkönyvét, a Miért beteg a magyar futball?-t írta át színpadra Karinthy Márton megkeresésére. A bemutató - amit az azóta leégett Budapest Sportcsarnokban tartottak - sikertelenségével felsejlett, hogy ez a rossz darabválasztás a Hököm Színpad nevű vállalkozás végét is jelentheti. Ám az ezt követő előadással, az Amerikai komédiával visszafogadták őket a nézők a színházi életbe.

1983-ban a sikerkönyvek toplistáját Végh Antal Miért beteg a magyar futball? című, nagy botrányt kavart regénye vezette. A szerző évek óta ostorozta a magyar focit, olyan összefüggéseket is megpiszkálva, amelyek az egész korabeli társadalmi morált érintették. A mérkőzések adás-vétele, „megbundázása” is fontos szerepet játszott a magyar futball problémakörében. A Hököm csapata tulajdonképpen egy „bundáról” szóló színházi előadással akart pénzt szerezni a saját színházuk megépítéséhez. Abban a reményben választották az igen aktuális, és sokakat érdeklő magyar foci problémáját, hogy egy ilyen típusú előadás nagy tömegeket mozgathat meg. Ekkor még a saját színház építésének ábrándja egy pillanatra elérhető valóságnak látszott.

Megkeresték Végh Antalt, hogy írjon színdarabot elhíresült könyvéből. Már a címet is kitalálták: Miért bántják a magyar futballt?, és mivel éppen akkoriban zajlott a magyar sport legfrissebb botránya, a totóbotrány, alcímet is biggyesztettek hozzá: avagy, te is totóztál, haver? Egy merész gondolattal az akkor egy éves Budapest Sportcsarnokba álmodták színpadra a Hököm Színpad harmadik bemutatóját. Ugyan az ovális lelátó övezte hatalmas porondon tartottak már a különböző sporteseményeken kívül egy sor más rendezvényt - főleg koncerteket, show-kat, össznépi látványosságokat - színházi előadást viszont még soha. Hát azóta sem. Mára le is égett a Sportcsarnok. A nagy várakozásokkal ellentétben az előadás az alkotók számára is teljesen nyilvánvalóan egy kudarcba fulladt próbálkozás volt. Ahogy Karinthy Márton írja: „Ha azon az éjszakán tűz üt ki a Sportcsarnokban, talán még hálát is rebegek érte a gondviselésnek, hogy előadásunknak még a helyszínét is eltűntette a föld színéről.”

Néhány hónapos bénultság után azonban a színház nemcsak talpra állt, de hatalmas sikert is aratott. 1983 novemberében az Amerikai komédia premierjén valóságos virágeső hullott a színészek elé.

Szólj hozzá!

Címkék: történelem


A bejegyzés trackback címe:

https://karinthy90.blog.hu/api/trackback/id/tr443120916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása