HTML

Karinthy 90

Bejárás a Karinthy Színházba a művészbejárón keresztül avagy egy budai színház színes-szagos világa a színfalak előtt és mögött.

Karinthy Színház a Facebookon

Friss topikok

Linkblog

2011.08.01. 18:31 Nird

1982 - HÖKÖM

Mielőtt belemennénk az emlékek leporolásába, és felelevenítésébe, azért gyorsan elújságolnám, hogy a Karinthy Színház és ezzel együtt a Karinthy 90 blog csapata új taggal bővült, aki nélkül az elkövetkezendő napokban közzétett visszatekintés valószínűleg meg sem valósulhatott volna. Az egyszerűség kedvéért és a nick-választásból kiindulva köszöntsük hát nagy tapssal de legalábbis kedves kattintgatásokkal Jada-t, jelentsen ez bármit is.

Most pedig elő a Delorean kulcsaival, irány '82, az év, amikor a Tottenham FA kupát nyert, az év embere a Time magazin szerint egy számítógép lett, és... de ne szaladjunk előre:

Színházunk hamarosan újra megnyitja kapuit, immár harmincadszor! Egy ilyen jubileumi alkalom pedig óhatatlanul a régmúltba merengésre késztet. Így engedelmesen adózzunk egy kis történeti visszatekintéssel egyenként az elmúlt 29 évad mindegyikének. Lássuk csak, hogy is volt harminc éve! 1982-ben festett lábnyomok vezették a nézőket az akkor még Hököm Színpad néven futó új, budai, színházi kezdeményezés helyszínéhez, a Kaffka Margit Gimnáziumhoz.

A háború utáni első magánszínház furcsa nevével persze a közönség és a szakma is eljátszott. „Hököm, bököm, tököm”- csúfolták. De emellett fel is figyeltek rá. Az első év két bemutatójában - Hubay Miklós: A zsenik iskolája és Karinthy Ferenc: Gőz című darabjában - Harsányi Gábor és Andorai Péter játszottak. Karinthy Márton rendezésében kisebb bökkenőket csak a díszlet és a jelmez okozott olykor-olykor. Volt rá alkalom, hogy egy vidéki vendégjáték alkalmával az előadás legdrámaibb jelenete alatt a díszlet - egy nagyméretű faldarab - bemondta az unalmast, így maga a rendező tartotta azt, minden erejét megfeszítve fél órán át.

A zsenik iskolájának jelmezeit Karinthy Márton szerezte be. A Fő utcai fegyházból a rabruhákat bár elektromosan záródó vasrácsok között és csak átvételi elismervény ellenében kapta meg, a becses darabokat senki se kereste azóta, máig is őrzi őket. A Gőz jelmezeit mindössze két otthonról hozott lepedő és a Rudasból szerzett köpenyek alkották, azonban az előadás osztatlan sikerén ez mit sem változtatott.

Szólj hozzá!

Címkék: történelem


A bejegyzés trackback címe:

https://karinthy90.blog.hu/api/trackback/id/tr923117817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása