HTML

Karinthy 90

Bejárás a Karinthy Színházba a művészbejárón keresztül avagy egy budai színház színes-szagos világa a színfalak előtt és mögött.

Karinthy Színház a Facebookon

Friss topikok

Linkblog

2010.10.21. 08:17 Nird

Páros lábbal a nyitott ajtón

 Karinthyt nem kell senkinek bemutatni. Sem a Frigyest, sem a Ferencet, sem a Mártont, sem pedig a színházat. Előbbiekről blogot legfeljebb a rettentően lelkes magyar szakosok indítanának, utóbbiról pedig azon túl, hogy köszöni szépen, létezik, 29 éve világot jelentenek a deszkái, és hogy a Bartók Béla úton van, sok egyebet nem lehet elmondani, tessék szépen meglátogatni, abból látszik, hogy akkor most színház-e a színház (igen) vagy klubegylet a tizenegyben (nem).

Amiről viszont érdemes lehet beszélni, az az a része az épületnek, ahova külső szem csak résnyire nyitva felejtett ajtónyílásokon keresztül és fél füllel elkapott, Karinthy-pólós beszélgetések alapján lát be, vagyis a működésről, a mindennapokról, amikről sok mindent el lehet mondani, de hogy szürkék lennének, azt talán a legballábbal kelőbb színész és a legfáradtabb világosító sem mondaná.

A Karinthy90.blog.hu tehát ennek szellemében indul el. Az ötlet valahogy úgy fogant, hogy sokakat foglalkoztatott: hogyan lesz darab a szövegkönyvből, hogyan épül a díszlet és az illúzió, és hol lesz színészből karakter? Ehhez pedig ideálisnak tűnik egy blog, ahol hetente csokorba kötve le lehet írni, mi is történt, hogyan is kerekedett egésszé egy darab a premierre.

De persze amellett sem mehetünk el szó nélkül (meg miért is tennénk?), hogy 29 év alatt míg mások családot alapítanak és a külvárosba költöznek, addig a színház külvárosból úgy költözik beljebb, hogy meg sem moccan, kivárja, amíg köré nő Budapest, és közben egyik bemutató követi a másikat, ha másért nem, hát hogy a kritikusok se unatkozzanak. Ennyi időre, majd három évtized darabjaira és az ez alatt itt megfordult színészekre pedig már érdemes visszaemlékezni.

De elég a spoilerekből, a lényeg, hogy páros lábbal rúgjuk be a nyitott művészbejárót, és azon keresztül körbenézünk odabent, hogy hogyan is működik egy ízig-vérig színház ami idén a 90-es számot írta a mezére (hiszen a már említett 29 év az igazgató, Karinthy Márton 61 évével kiegészülve épp ezt a számot adja ki) szóval üdv az olvasóknak, remélem, még találkozunk.

5 komment

Címkék: mindennapok


A bejegyzés trackback címe:

https://karinthy90.blog.hu/api/trackback/id/tr822387770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sapiens 2010.10.24. 16:55:18

Sok sikert a bloghoz!

Nird 2010.10.25. 18:44:00

Köszönjük szépen!

flax 2010.10.26. 23:52:38

lehetne majd valami facebook-os kapcsolódás, hogy lehessen lájkolni a postokat :)

flax 2010.10.27. 15:45:56

ez gyors volt! :)

Nird 2010.10.28. 15:57:51

@flax: csak ami tőlünk telik :)
süti beállítások módosítása