HTML

Karinthy 90

Bejárás a Karinthy Színházba a művészbejárón keresztül avagy egy budai színház színes-szagos világa a színfalak előtt és mögött.

Karinthy Színház a Facebookon

Friss topikok

Linkblog

2011.03.22. 13:06 Nird

Hunnia, Haladás, Karinthy

Szóval az van, hogy mikor elindítottuk ezt a blogot, akkor bekerült abba a bizonyos kalapba egy nagy halom ötlet, hogy mivel lehetne feltölteni egy ilyen felületet. Az egyik legérdekesebb vállalás a színház előtti idők leírása volt, engem speciel tényleg érdekelt, hogy miként alakult át a Haladás mozi Buda népszerű színházává. De bármennyire meglepő, az interneten alig találni valamit, az egyik legeredményesebb google szörcsöm az itt látható térkép volt. Aztán találkoztam az információs szupersztráda egyik pihenőjében Harmadikkal, a budapesti mozik nagy ismerőjével, beszélgettünk kicsit, és rögtön sokkal okosabb lettem.

A ma már örök időktől kezdve színháznak gondolt épületben a kulturális élet 1932-ben indult. Akkor nyitotta meg egy bizonyos Lamberkovits Jenő a Hunniát, mert a kerület, aminek egy része akkor még nem is tartozott Budapesthez, mindössze négy mozit tudhatott magáénak. A Nap, a Simplon, az Albertfalva, és a Kelen voltak ezek, mi meg már azon megsértődünk, ha egy multiplexben nincs vagy 10 terem. Az akkor még egyébként Horthy Miklós út 148-as szám alatt tehát egy hiánypótló mozi nyílt, legalábbis a Lajta Andor által szerkesztett Filmművészeti évkönyv erről tanúskodik.

A következő hírértékű információnk a moziról már 1945-ből származik, ugyanis a háború után az elsők között volt, ami újra megnyitott, a novemberi évkönyv már arról számol be, hogy ismét megindultak a vetítések, szóval az épület épségben vészelte át azokat a nehéz időket. A Hunniából Haladás mozi 1952 március 9-én lett, valakinek szülinapja volt, és gondolom épp elfogytak a születésnapi üdvözlőkártyák, 1986-ig aztán így is üzemelt tovább. Az utolsó vetítés június 3-án a Bob herceg című film volt, íme:

Ezt követően 1988 végén fordult ismét a kulcs a zárban, lassana  a blogot is átnevezhetjük, annyiszor használom ezt a szófordulatot. Ekkor már mint színház üzemelt tovább, de filmvetítőhelyként azért még megmaradt egészen 1990 június 6-áig. A végső búcsú az Arizonai ördögfióka vetítésével zajlott, eztán már csak mint színház üzemelt tovább az épület, amit mi speciel nem fogunk megreklamálni, mert aztán olyan évtizedek jöttek, hogy a tíz ujjunkat megnyaljuk.

De ha már ilyen pontos emlékeink vannak, hát búcsúzzunk 2:24 erejéig a Haladás mozitól az utolsó film előzetesével. Lajta Andornak, a korabeli Pesti Műsor szerkesztőinek, és kiváltképp Harmadiknak pedig köszöjünk, hogy segítségünkre voltak, akik pedig egyéb információkkal rendelkeznek, kommentben osszák meg velünk!

2 komment

Címkék: történelem


A bejegyzés trackback címe:

https://karinthy90.blog.hu/api/trackback/id/tr612761912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ati-taxi 2011.03.22. 14:36:31

Kérem ez már történelem!
Gratulálok a cikkhez.

csassz 2011.03.24. 21:31:09

Elég nehéz már nem színháznak elképzelnem...
süti beállítások módosítása