HTML

Karinthy 90

Bejárás a Karinthy Színházba a művészbejárón keresztül avagy egy budai színház színes-szagos világa a színfalak előtt és mögött.

Karinthy Színház a Facebookon

Friss topikok

Linkblog

2011.08.04. 15:05 Nird

1984 - Thália szekerén zötykölődve

Az 1984-es év a Hököm Színpad életében leginkább a keresésről szólt. Keresték játszóhelyüket, keresték a budapesti színházi életben a helyüket, keresték a profiljukat. A játszóhely keresése Budapesten belül is új helyszíneken való helytállást követelt a Hököm csapatától. De ami ennél is több kalanddal szolgált, az a vidéki vendégjátékok sokasága és sikerei voltak. A csapatnak még ez az éve is viszontagságokkal és meglepetésekkel volt teli, de legalább a hosszú vándortársulati élet után „letelepedhettek” a fővárosban a Guttenberg Művelődési otthonban.

Karinthy Márton maga sem gondolta volna, hogy a hosszú állami színházi rendezőként töltött évek, és annyi keserves tapasztalat után egyszer majd újra felkapaszkodik a vándorszínészek echós szekerére. Mivel ekkor még önálló otthonról csak ábrándozott a Hököm Színpad, így Thália szekerén izgalmakkal teli utakon járták végig az ország különböző helyszíneit. Játszottak nyomorúságos odúkban és fényes palotákban egyaránt, tulajdonképpen mindenhol, ahol befogadták őket. A Vuk című mesedarabbal szinte az ország valamennyi színjátszásra alkalmas helyiségét végiglátogatták. Meg az alkalmatlanokat is. Az előző év kudarcának emlékét legyűrve játszottak még városi sportcsarnokokban is. Sikert sikerre halmozva.

Budapesten is több játszóhelyen megfordultak. A Kaffka Margit Gimnázium után a MOM Kultúrház, majd a Marcibányi téri Művelődési Központ és a Corvin mozi következett. Aztán úgy tűnt, hogy végre révbe ér a Hököm csapata, amikor a Guttenberg Művelődési Központ befogadta színházukat. Ide már kiírhatták a Hököm Színpad nevet. A Karinthy Színház névvel még várniuk kellett néhány évet.

Nagy reményeket fűztek ehhez a játszóhelyhez, de első ide készített bemutatójuk, Páskándi Géza Szeretők a hullámhosszon című blőd bohózata nem hozta meg a várt sikert. Valamint arra is rá kellett jönniük a Hökömösöknek, hogy egyelőre nincs önálló profilja a színházuknak, ami nélkül nehézkes megtalálni a helyüket a budapesti színházi élet sokszínű palettáján. Így aztán feladatokkal és reményekkel telve vágtak neki a következő évnek.

Szólj hozzá!

Címkék: történelem


A bejegyzés trackback címe:

https://karinthy90.blog.hu/api/trackback/id/tr123125544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása