HTML

Karinthy 90

Bejárás a Karinthy Színházba a művészbejárón keresztül avagy egy budai színház színes-szagos világa a színfalak előtt és mögött.

Karinthy Színház a Facebookon

Friss topikok

Linkblog

2011.08.25. 11:01 Jada

1992-1993: Pirulás nélküli (h)arcok

A fordulat éve köszöntött a Karinthy Színházra. Új előadásunk, Mart Crowley Fiúk a csapatból című drámája a homoszexualitás tabuként kezelt témáját mutatta be a színpadon. Hatalmas sikert aratott, szinte demonstratíve ellepték a nézők a premier napján a színházat. A következő években is megtartotta a színház ezt a fajta mássággal, kisebbséggel foglalkozó profilját a vígjátékszínház szerkezet mellett.

1992 nyarán húsz előadásnyi jogot szerzett a színház a darab bemutatására. A téma addig a hazai színházi életben szinte teljes tabunak számított. Korábban már az is kivételesnek minősült, ha elvétve megjelent egy-egy homoszexuális figura az előadásokban. A Boys in the Band a ’60-as évek végén az évad drámája lett Amerikában, hazánkban azonban csak a rendszerváltozás után juthatott színpadra egyébként Karinthy Márton fordításában. Kilenc gay figura szerepel a darabban. Kilenc meleg férfi. Több, mint az addig színpadra jutott összes korábbi. A színészek többsége óvatosan kezelte a kérdést, fontolgatták, és sokszor lemondtak a mégoly hatásos szerepről is. Talán azért, nehogy folt essen művészi hitelességükön. Vagy inkább magánemberi hírükön? Ki tudja. Tény, hogy sokan visszaadták a szerepet. Aztán mégis ideális szereposztás született, és a Karinthy Színház egyik legnagyobb sikere.

Az ez után bemutatott Karinthy Frigyes darab, a Minden másképp van is azt sugallta címével a világ felé, hogy itt minden másképp is lehet. És minden másképp is lett. Beindultak sikerszériái a színháznak. Még nem a legnagyobbak, de már érezhetők. 1993-ban a Kakukktojás és A csúnya lány bemutatóinak a sikere kijelölte azokat az utakat, amelyeken a színháznak a következő években járnia kellett. A mássággal, a kisebbséggel foglalkozó darabok tematikája volt ezek közül az egyik. A sikereket követte a Korai fagy, az Őrült nők ketrece, a Lassú felmelegedés, az Őrült nász, avagy esküvő a lokálban. A magyar vígjátékirodalom legjobbjai is folyamatosan a színház műsorán szerepeltek: Adáshiba, A hét pofon, Ki a normális?, Ex, Ciklámen, Bástyasétány 77, Butaságom története, Az alvó férj, A tanú, Szeressük egymást, Spanyolul tudni kell.

Szólj hozzá!

Címkék: történelem


A bejegyzés trackback címe:

https://karinthy90.blog.hu/api/trackback/id/tr863179244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása