HTML

Karinthy 90

Bejárás a Karinthy Színházba a művészbejárón keresztül avagy egy budai színház színes-szagos világa a színfalak előtt és mögött.

Karinthy Színház a Facebookon

Friss topikok

Linkblog

2014.03.04. 12:37 Nird

Te csak pipálj, Ladányi! - Az Újbuda Kulti rovatában

bla.jpg

Szólj hozzá!


2014.02.27. 13:34 Nird

"Aranyidő" - a mix magazin cikke

mix.jpg

Szólj hozzá!


2014.02.24. 15:19 Nird

Ismét "Mindenütt nő" rendezvénysorozat

Ahogy az az elmúlt években szinte már hagyománnyá nemesült, idén is várja az érdelődőket a "Mindenütt Nő" programsorozat, amiből mi magunk sem maradunk ki, és csatlakoztunk ahhoz a több tucatnyi intézményhez, ami különféle programokkal készül a március 6 és 9 közötti időszakra.

Ennek részeként várjuk nézőinket március 8-án a Te csak pipálj, Ladányi című előadásra, és 9-én Az ördögre, de javasoljuk blogunk olvasóinak, hogy látogassanak el a Mindenütt Nő hivatalos oldalára, mert 6-án és 7-én is csak a bőség zavarával kell megküzdenie, mi kívánunk is innen gyorsan kellemes időtöltést.

2014_plakat mindenuttno.jpg

 

Szólj hozzá!


2014.02.21. 09:58 Nird

Klotild néni a Criticai Lapokban

A Criticai Lapokban jelent meg a Jegyzetek között Földes Anna írása a 2013/13-as számban, amit szerettünk volna megosztani blogunk olvasóival is, ezért beágyazzuk ide, itt pedig nagyobb méretben lehet megtekinteni:

Szólj hozzá!


2014.02.17. 11:44 Nird

Te csak pipálj, Ladányi! - az előadás képekben

Legújabb bemutatónkat Császár Réka fotózta le:

Szólj hozzá!


2014.02.10. 12:35 Nird

Évtizedek egy honlapon

A nyári hónapokban egyebek mellett megújult színházunk honlapja is, erről írtunk is korábban, a következő év februárjában ez már nem is lenne különösebben hírértékű. Az viszont annál inkább, hogy egy hosszasan magunk előtt görgetett feladatot végre sikeresen megugrottunk, és ezzel már az utolsó akadály is elhárult a böngészni, emlékezni, és feleleveníteni kívánók előtt, mert elkészült a Karinthy Színház archívuma.

acel_10b.jpg

Minden fotót, minden színlapot lementettünk régi oldalunkról, az új honlap felépítése szerint rendszereztünk, és most már könnyen és átláthatóan böngészhet bárki kedve szerint ha éppen arra kíváncsi, hogy mely előadásokban lépett korábban nálunk színpadra Margitai Ági mielőtt a Janika című előadás Malvinját mutatta volna meg a közönségünknek.

tanu_8b.jpg

Tessenek az egeret az "előadások" fölé mozgatni, és a legördülő menüpontok közül az "archív"-ra kattintani, talán nem túlzás ha azt ígérjük, hogy színházszerető ember igazi kincseket találhat. Mi innen kívánunk jó szórakozást, és keresgélést, kattintgatást és felfedezést!

Szólj hozzá!


2014.01.29. 17:28 Nird

Te csak pipálj, Ladányi! - a próbán jártunk

Továbbra is zajlik a Karinthy Színház újabb bemutatójának próbája, mi pedig beosontunk néhány fénykép erejéig.

Szólj hozzá!


2014.01.27. 11:19 Nird

Interjú Karinthy Mártonnal az Újbuda - itt lakunk oldalon

Ma reggel jelent meg egy érdekes beszélgetés Karinthy Mártonnal az Újbuda - itt lakunk oldalon, amiből itt közlünk egy részletet, de érdemes átkattintani és a teljes interjút végigolvasni:

Karinthy Márton színházrendező és író, rendezői, írói munkásságáért, kulturális és közéleti tevékenységéért, eddigi életművének elismeréseként 2013-ban kapta meg a díszpolgári címet.

Az idén 32. évébe lépő Karinthy Színház már végképp beírta magát a „történelembe”. Előadásait, bemutatóit számon tartják. Dr. Karinthy Márton kitartó munkájának gyümölcse beérett, a Kossuth- díj, Regionális Príma-díj mellett megkapta a díszpolgári oklevelet is a múlt évben.  

- Kevesen tudják, hogy Ön a színháztudományok doktora.

- Nem én vagyok az első a családban, aki doktori címmel rendelkezik. Édesapámról is csak kevesen tudták, hogy nyelvészetből doktorált.  Ez csak egy cím, megszerzése olyan legyőzendő akadály volt számomra, amit le kellett győzni.

Sokkal érdekesebb volt a szakdolgozat elkészítésének „eredménye”, a színház mellett az írás is életem része lett. A dolgozatból „született” második kötetem „A vihar kapuja”. Témája természetesen a színház, a rendezői szakon töltött négy főiskolai év. 2011-ben beszédvizsgaként a tanítványaival Máté Gábor színpadra is állította. Érdekes volt a diákok visszajelzése,  „..mintha rólunk írták volna, …akkor is ugyanígy történtek dolgok, mint ma?”

Szólj hozzá!


2014.01.22. 16:04 Nird

Videók egy színházból

Az idei színházi évad eddig éppen olyan mozgalmasra sikeredett, mint amilyet terveztünk, össze is szedtük az új előadásinkról készült videóinkat éppen csak azért, hogy amikor hamarosan új mozgóképes beszámolóval jövünk, akkor már blogunk olvasói is pontosan tudják, merre is keressék a Karinthy Színház youtube csatornáját.

Szólj hozzá!


2014.01.14. 16:13 Nird

Te csak pipálj, Ladányi! - az olvasópróba

Még december végén tartottuk újabb bemutatónk, a Te csak pipálj, Ladányi című darab olvasópróbáját, amiről készültek képek is, ideje, hogy ezeket megosszuk veletek:

Szólj hozzá!


2014.01.12. 15:19 Nird

Kik járnak a Karinthy Színházba?

Kedves Nézőink,

Az alább látható linken egy kérdőívet találnak, ami abban segíthet nekünk, hogy pontosabb képet kapjunk arról, kik járnak a Karinthy Színházba, mit szeretnek és min változtatnának a hozzánk ellátogatók. Kérjük Önöket, áldozzanak néhány percet a kérdések megválaszolására, köszönjük:

A kérdőív itt található

Szólj hozzá!


2014.01.06. 14:28 Nird

Nők - mindent az előadásról

Csokorba gyűjtöttük a Karinthy Színház decemberi bemutatója kapcsán megjelent videókat, képeket, bejegyzéseket:

 

KARINTHY FERENC-ŐSBEMUTATÓ A KARINTHY SZÍNHÁZBAN (infovilág - 2013.12.21)

SZÍNHÁZ - KARINTHY: NŐK (Mészáros Márton Blogja - 2013.12.25)

A JÓZSI TÚLÉLŐTÚRÁJA (olvassbele.com - 2013.12.26)

KARINTHY SZÍNHÁZ: NŐK (socfest.hu - 2013.12.25)

NŐI ÁGYAK - HÁBORÚ ALATT (Magyar Teátrum Online - 2014.01.02)

Szólj hozzá!


2013.12.12. 10:19 Nird

Kedvezményes előadás karácsonyra

Idén december 22-én várjuk kedves nézőinket egy különleges, karácsonyi színházi délutánra, ahol legújabb előadásunkat, a Nők című darabot tekinthetik meg. A Karinthy Színház ezúton próbál hozzájárulni az ünnepi hangulathoz a nyilvános főpróbáink jegyáraival, így aznap délután háromkor mindössze 1600 forintért látogathatnak el hozzánk. Várjuk Önöket!

kar.jpg

Szólj hozzá!


2013.12.09. 17:41 Nird

Az apostol ismét a Karinthy Színházban

Januárban újra látható Borbély Sándor és Blazsovszky Ákos előadása, az Apostol a Karinthy Színház Hököm Színpadán. Ennek örömére előkerestük a még tavaly forgatott videónkat az előadásról, íme:

Szólj hozzá!


2013.12.06. 18:05 Nird

Decemberben is Karinthy Színház

Ahogy ezeket a sorokat fogalmazzuk, a színpadon éppen a Fösvény című előadást nézi a közönségünk, de a december szinte még el sem kezdődött, ráadásul a Mikulás is hátradőlhet dolga végeztével, szóval talán eljön hozzánk a Bartók Béla útra. Nézzük, mit tartogat még a hónap.

Egyrészt legújabb előadásainkat, a Balikó Tamás rendezésében bemutatott Ördögöt, és Karinthy Márton Klotild nénijét töretlen lendülettel adjuk elő a nagyközönségnek, de hamarosan - ahogy arról már volt is szó korábban - a Nők című előadást is megtekinthetik. Egészen pontosan december 20-án ami estét mi premierhez méltóan különösen nagy izgalommal várunk. Emellett a krimihez méltóan izgalmas Szegény Dániel, valamint a megunhatatlan Tanár úr, kérem is felkerült a műsorra, épp úgy, ahogy a Dobó Kata, Bajor Imre, Csonka András hármas történetét elmesélő Én, Te őt!, és Szent Péter esernyőjének hála Glogova lakóinak a mindennapjaiba is betekinthetünk.

December 31-én aztán egy igazi, hamisítatlan szilveszteri éjszakának nézünk elébe, ugyanis a Lovagias ügy című előadásból játszunk rögtön kettőt, hogy nézőinkkel közösen búcsúztathassuk az óévet.

És mit hoz a január? Arról itt érdemes tájékozódni.

Szólj hozzá!


2013.12.03. 15:20 Nird

Nők - a próbán jártunk

A minap besiettünk a Nők című, legújabb bemutatónk próbájára és szerencsére volt nálunk egy fényképezőgép, így meg is mutathatjuk, amit ott láttunk:

Szólj hozzá!


2013.11.29. 10:36 Nird

Csongorok, Tündék - mindent az előadásról

Múlt héten mutattuk be a Nemes Nagy Ágnes Színészképző diákjaival és Molnár Piroska közreműködésével a Csongorok, Tündék című előadásunkat, de erről már korábban is írtunk, többször.

Ezúttal csokorba gyűjtöttünk mindent, amit az előadás kapcsán tudni érdemes, kívánunk hozzá kellemes nézelődést, kattintgatást:

CSONGOROK, TÜNDÉK (Karinthy Színház)

CSONGOROK, TÜNDÉK - A PRÓBÁN JÁRTUNK (2013.10.17 - karinthy90-blog.hu)

CSONGOROK, TÜNDÉK - AZ ELŐADÁS KÉPEKBEN (2013.11.22 - karinhy90.blog.hu)

NÉZŐPONTKORREKCIÓ CSONGORRA, TÜNDÉRE (2013.11.26 - 7ora7.hu)

CSONGOROK ÉS TÜNDÉK (2013.11.28 - socfest.hu)

ELŐTTÜK A SZÜRKE KÖZNAPOK - CSONGOROK, TÜNDÉK (2013.12.12 - Spiritusz)

Szólj hozzá!


2013.11.27. 16:16 Nird

Nők - hamarosan a Karinthy Színházban

Színházunk 2013 decemberében mutatja be a Karinthy Ferenc kisregénye alapján színpadra állított Nők című előadását ami - talán mondanunk sem kell - több szempontból is izgalmas. Egyrészt ugye a családi kötődés nem kíván magyarázatot, izgalmas és bensőséges feladat lehet saját apánk művéből előadást készíteni, márpedig Karinthy Márton, a színház igazgatója éppen erre készül. Ez pedig azért is hírértékű, mert Újbuda díszpolgára idén már rendezett egy előadást, a Klotild néniről nem győztünk beszámolni írásban, képekben, és videóban. Tehát miközben a rendezői szék még szinte ki sem hűlt, máris újra díszlet makett fölé hajolva tervezgeti a belépőket, kilépőket, végszavakra adott reakciókat.


Harmadrészt, node erről mar tényleg nem biztos, hogy szabadna írni, a nyáron megújult színpadunk megnövelt forgoja ismét mozgásba lendül rajta egy vadonatúj díszlettel, ami a Szent Péter esernyője és a Csongorok, Tündék (csak hogy a műsoron levő előadásokat nézzük) után egy újabb nagy kihívás a díszletet kivitelező csapatunknak.

Mindenesetre a próbák már javában zajlanak, részletekért és a szereposztásért látogassanak el a honlapunkra, és ne felejtsenek el hamarosan ide is visszanézni, mert további izgalmas részletekkel készülünk. Addig is íme az előadás ajánlója írásban:

Ez a Józsi! Ez a Józsi! –mondogatja gyengéden Nelli, a szeretője Beregi Józsiról. Igaz, ami igaz, Józsi csapodár természet. Szépeket mond a hölgyekről, tiszteli a nőket. A nők pedig, a budapesti nők nagyon szeretik, ha szeretik, ha tisztelik, ha megértik őket. Józsi pedig azt szereti, aki igényt tart a tiszteletére, a szerelmi szolgálatára. Mondjuk ki bátran: Józsi a kor dédelgetett gyermeke, már-már selyemfiúja.

A színhely: 1944 Budapest ostroma. Egy pesti bérház lakói, női, akik mind a háború végét várják. És Beregi Józsi, aki ágról-ágra, ágyról-ágyra jár, és közben - ki tudja- talán az életét is menti. És a felszabadulásról akkor még nem is beszéltünk! Mert csakhamar beköszönt a Budapesti tavasz!

 

Szólj hozzá!


2013.11.25. 11:50 Nird

Színház délidőben - a Karinthy

Újabb eseményre hívunk mindenkit, ezúttal azonban nem egy színházi előadásra, hanem a Városi Kul-Tour-ral közösen szervezett játékunkra. Részletek a képen olvashatók!

unnamed.jpg

Szólj hozzá!


2013.11.22. 17:44 Nird

Csongorok, Tündék - az előadás képekben

Ma a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakközépiskola diákjai Molnár Piroska közreműködésével egy nyílvános főpróbán bemutatták a Karinthy Színházban Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde című drámai költeménye alapján Csongorok, Tündék című előadásukat. Mi pedig ott voltunk, hogy lefotózzuk.

Szólj hozzá!


2013.11.20. 10:40 Nird

Karinthy Márton a Kispipa étteremben

A VII. kerületi Kispipa éttermet nagy valószínűséggel senkinek nem kell bemutatni, hiszen innen indult útjára a talán leghíresebb magyar dal, a Szomorú Vasárnap.

Ez a megkerülhetetlen étterem hirdet beszélgető estet Karinthy Mártonnal, amit ezúton szeretnénk az Önök figyelmébe ajánlani, mi biztosan ott leszünk.

A részletekért ide érdemes kattintani, de alább néhány sorban elolvashatják az esemény leírását is:

"Egy budai színházigazgató Pesten. A Karinthy sarjjal, az Ördöggörcs című kötet szerzőjével, a Karinthy Színház vezetőjével és a Kispipa Karinthy palacsintájának névadójával beszélgetünk színházról. A Karinthy Színház klubjának első rendezvényén is Gáti Pál bárzongoráz.
Hozd el nyugodtan a nagymamádat is!


Asztalfoglalni érdemes (342-2587), mert úgy biztos van hely és, ha esetleg vacsorázni támad kedve a kedves vendégnek, így 20% kedvezményt kap belőle."

Szólj hozzá!


2013.11.18. 10:55 Nird

Az ördög - mindent az előadásról

November 15-én mutattuk be Molnár Ferenc "Az ördög" című vígjátékát de aki néha-néha ránéz honlapunkra, facebook oldalunkra vagy épp itt, a blogunkon járt az elmúlt hetekben, erről nagy valószínűséggel már értesült.

Az előadás kapcsán készítettünk fotókat, videófelvételeket, és kiváncsi szemekkel figyeltük az interneten megjelenő írásokat, hogy az előadás színlapjára kattintva látogatóink néhány elfogulatlan véleményt is olvashassanak.

Mielőtt azonban a megfelelő helyre gyűjtenénk az információkat, szerettünk volna egy nagy csokrot összeállítani nézőinknek, hogy ezzel ajánljuk az Önök figyelmébe Balikó Tamás rendezésében Molnár Ferenc: Az ördög című vígjátékát:

Szólj hozzá!


2013.11.15. 11:31 Nird

Az ördög - egy előadás képekben

Ezekben a percekben is zajlik a Karinthy Színház legújabb bemutatójának, Az ördögnek a nyilvános főpróbája, de mi már tegnap, a házi főpróbán végigfotóztuk az előadást, az eredményt pedig az alábbi galériában meg is tekinthetik blogunk olvasói.

Szólj hozzá!


2013.11.14. 12:05 Nird

Az ördög - az előadás képekben

A bejegyzés elköltözött, itt tekinthetők meg a képek.

Szólj hozzá!


2013.11.12. 12:19 Nird

Újbuda díszpolgára, Karinthy Márton

Karinthy Mártont, a több, mint három évtizedes múlttal rendelkező Karinthy Színház igazgatóját, több könyv szerzőjét, a Karinthy család hagyatékának ápolóját a tavasszal odaítélt Kossuth díj után újabb megtiszteltetés érte: 2013 november 11-én Újbuda Önkormányzata a kerület díszpolgára címet adományozta.

A Karinthy Színház dolgozói és művészei nevében ezúton gratulálunk, Márton, és kívánunk jó egészséget és még legalább újabb 32 évet a színház élén, no meg persze boldog Márton napot is.

Szólj hozzá!


süti beállítások módosítása